Kik vagyunk?

Hogy kik vagyunk? Ez a legjobb kérdés, amit egy ember feltehet, amikor a fejlődés útjára lép. 0Persze van rá hétköznapi válaszunk is: mindenféle keleti és nem-keleti terápiás, fejlődést és életminőség-javulást támogató módszerek képviselői.

Bach Éva

tulajdonos, alternatív mozgásterapeuta, szomatodráma játékvezető és erdőfürdő vezető

Gondolatok

Sokan szeretnének valódi, elfogadó szeretettel és megértéssel fordulni a világ felé, és melegszívű, érzelmeiket és határaikat tiszteletben tartó, őszinte kapcsolatokra vágynak, noha önmagukkal szemben követelőzőek, túlságosan kritikusak és kíméletlenek. Különösen igaz ez, ha fejlődésről van szó. De hogyan tudna valaki elfogadó kapcsolatokat ápolni kívül, ha belül, önmagával szemben kegyetlen?

Viszonylag korán, már a jógagyakorlásom legelején felismertem, hogy a fejlődés, valamint a teljes és örömteli élet felé nem kizárólag a határok feszegetésén keresztül vezet út. Létezik egy másik út is: a megengedő, elfogadó, melegszívű és szeretetteljes megismerésen keresztül. Ilyen út a jóga útja is.

Fájdalomhatárig dolgozunk, a nem ártás elve önmagunkkal szemben is érvényesül.

Sajnos utam során a gyakorlótársaim nagyon sok ezzel homlok egyenest ellentétes véleménnyel és jószándékú tanáccsal láttak el. Emiatt sokáig én magam is kerülőúton jártam: bőszen “dolgoztam magamon”.

Határfeszegetés helyett azonban érdemes lehet inkább megismerni a jelen pillanatban tapasztalt határainkat és korlátainkat (az első önismeret). Ezután pedig az érzékelt határainkon belül gyakorolni úgy, hogy közben ne legyen bennünk ezekkel szemben ítélet vagy elutasítás. Érdemes egyfajta nyitott kíváncsisággal szemlélni külső és belső világunkat.

Azt már valószínűleg régen kitűztük célként, hogy a nem-önmagunkként értékelt “külső” világ jelenségei, történései felé nyitottan és elfogadással forduljunk. Most célozzuk meg azt, hogy a testérzeteink, a gondolataink és az érzelmeink váljanak saját elfogadásunk tárgyává.

Tanáraim, mestereim:

  • Dae Bong Zen Mester Dél-Koreából
  • Dr. Buda László, a szomatodráma módszer megalkotója
  • Bálint János, a Purnam Jógaoktató Akadémia vezetője

Szakmai múltam és jelenem

Jelenleg életminőséget javító mozgásterápiás, hatha jóga, erdőfürdő-erdőterápia és szomatodráma foglalkozásokat vezetek testpozitív szemléletben. Életcélom a folyamatosan javuló életminőség, amely számomra egy olyan kimeríthetetlen és végtelen feladat, amely az én és a nem-én (egyén-egyén, egyén-társadalom, egyén-környezet) viszonylatában már rövid távon is túlmutat az igények és vágyak öncélú kielégítésén, és egy globális, vagy akár univerzális életminőség javuláshoz vezethet.

Alternatív mozgásterapeuta és hatha jóga oktató képzésemet 15 év hathajóga gyakorlással és 10 év zen meditációs tapasztalattal a hátam mögött kezdtem el. Végzettségem megszerzését követően elsőként készítettem és indítottam plus size jóga kurzust Magyarországon mindazoknak, akik gömbölyű idomaikkal együtt is jógázni szeretnének, és ez a fajta testpozitív szemlélet azóta is alapját képezi tevékenységemnek.

Erdőfürdő és erdőterapeuta képesítést a European Forest Therapy Institute (Európai Erdőterápiás Intézet) féléves képzésén szerzek, amely jelenleg a tudományosan leginkább megalapozott, leginkább kidolgozott erdőterapeuta képzés Európában.

Terápiás eszköztáramat folyamatosan bővítem, az alternatív mozgásterápiák, a jóga és a szomatodráma mellett elvégeztem Medgyesi Kriszta fókuszolás orientált coaching módszerismereti alapképzését, tanultam hormonegyensúly tanácsadást, jógaoktatóként most is Bálint Jánosnál (Purnam) tanulok. Emellett zen és maum meditációval valamint energetikai technikákkal és aromaterápiával is foglalkozom, és 2018 tavaszán elsőként adtam ki zsebkönyvet a koreai eredetű Seon Yu (zen légzés) technikáról.

Gyógyítóként 2016 óta szerepelek az egészségügyi szakdolgozók országos nyilvántartásában.Kiemelt érdeklődési területeim között a civilizációs ártalmak (pl. stressz, hormonegyensúly, elhízás és ülőmunka káros hatásai), a daganatos megbetegedések és a pozitív testkép, testkapcsolat szerepelnek.

Bach Zoltán
Jelinek Ágnes
Pintér Luca

Testpozitív tér

1145 Budapest, Torontál u. 23-25. (Kapucsengő: 4)

Kapcsolat

Jelentkezz be programjaimra, vagy érdeklődj üzenetben!

13 + 2 =

adatvédelmi tájékoztató  |  vásárlási feltételek