A nevem Bach Éva,

alternatív mozgásterápiával, jógával és szomatodrámával foglalkozom.

Amikor 30 évesen, sokévi zen meditáció és jógagyakorlás után, rosszindulatú daganatos megbetegedéssel diagnosztizáltak, át kellett értékelnem az önmagamhoz és a körülöttem élőkhöz, az élethez és a halálhoz, a spirituális tanításokhoz és a testemhez fűződő viszonyomat.

Felismertem, hogy a fejlődés, valamint a teljes és örömteli élet felé számomra nem a határok feszegetésén keresztül vezet az út, hanem egy megengedő, elfogadó, melegszívű és szeretetteljes megismerésen keresztül. Korábban gyakran találkoztam a spirituális úton járók különféle ítéleteivel és elvárásaival, amelyek gyakran a szükségletek elvetését, a pozitív és negatív érzések és érzelmek megkülönböztetését hangsúlyozzák, és élesen elkülönítik a “kívánatos” és a “káros” tudati tartalmakat. Ezekkel a szerintem gyakran lelki öncsonkítást jelentő véleményekkel már a betegségemet megelőzően sem tudtam azonosulni, mert úgy éreztem, hogy belső őszintétlenségre nevelnek, mindenféle hasításokat és személyiségtorzulásokat idéznek elő, miközben abban az illúzióban ringatják a gyakorlót, hogy egy boldog és teljes élet felé haladnak. Azok, akik ezen az úton járnak, gyakran érzéketlenné, vagy akár egyenesen bántalmazóvá is válhatna, és nem vállalják a felelősséget azért a rombolásért, amelyet a viselkedésük másokban idéz elő.

Később azt is észrevettem, hogy nem vagyok egyedül ezzel a meglátásommal: sokan szeretnének valódi, elfogadó szeretettel és megértéssel fordulni önmaguk felé, melegszívű, érzelmeiket és határaikat tiszteletben tartó, őszinte kapcsolatokra vágynak kívül-belül. Általuk, valamint mestereim, tanáraim (Dae Bong Zen Mester Dél-Koreából és Dr. Buda László, a szomatodráma módszer megalkotója és Bálint János, a Purnam Jógaoktató Akadémia vezetője) és példaképeim (például Ken Wilber, az Integrál szemlélet atyja) által, illetve tanulmányaimon és a spirituális utat velem együtt járó barátaimon keresztül később megerősödhettem ebben a hozzáállásomban.

Sajnos a mai napig érnek meglepetések, amikor azzal szembesülök, hogy milyen kevesek tanítják azt, hogy úgy is lehet fejlődni, hogy nem piszkálgatunk közben semmiféle komfort zónát, és nem próbáljuk a szükségletek, az érzések és az érzelmek elutasításán keresztül meghaladni önmagunkat. Ahogy egy hatha jógaórán mondanánk ászana gyakorlás közben: “fájdalomhatárig dolgozunk, a nem ártás elve önmagunkkal szemben is érvényesül”.

Határfeszegetés helyett tehát érdemes lehet inkább az ismert vagy érzékelt határainkig dolgozni, miközben minden ítélet vagy elutasítás, ellenállás nélkül, egyfajta állandó nyitott kíváncsisággal igyekszünk megtapasztalni külső és belső világunkat. És ebbe éppúgy beletartoznak a testérzeteink, a gondolataink és az érzelmeink, mint a testünkön kívüliként érzékelt világ.

Ma már életminőséget javító mozgásterápiás, hatha jóga, erdőfürdő-erdőterápia és szomatodráma foglalkozásokat vezetek ebben a szemléletben. Életcélom a folyamatosan javuló életminőség, amely számomra egy olyan kimeríthetetlen és végtelen feladat, amely az én és a nem-én (egyén-egyén, egyén-társadalom, egyén-környezet) viszonylatában már rövid távon is túlmutat az igények és vágyak öncélú kielégítésén, és egy globális, vagy akár univerzális életminőség javuláshoz vezethet.

Alternatív mozgásterapeuta és hatha jóga oktató képzésemet 15 év hathajóga gyakorlással és 10 év zen meditációs tapasztalattal a hátam mögött kezdtem el. Végzettségem megszerzését követően elsőként készítettem és indítottam plus size jóga kurzust Magyarországon mindazoknak, akik gömbölyű idomaikkal együtt is jógázni szeretnének, és ez a fajta testpozitív szemlélet azóta is alapját képezi tevékenységemnek.

Erdőfürdő és erdőterapeuta képesítést a European Forest Therapy Institute (Európai Erdőterápiás Intézet) féléves képzésén szerzek, amely jelenleg a tudományosan leginkább megalapozott, leginkább kidolgozott erdőterapeuta képzés Európában.

Terápiás eszköztáramat folyamatosan bővítem, az alternatív mozgásterápiák, a jóga és a szomatodráma mellett elvégeztem Medgyesi Kriszta fókuszolás orientált coaching módszerismereti alapképzését, tanultam hormonegyensúly tanácsadásról, és jógaoktatóként most is Bálint Jánosnál (Purnam) tanulok. Emellett zen meditációval is foglalkozom, és 2018 tavaszán elsőként adtam ki zsebkönyvet a koreai eredetű Seon Yu (zen légzés) technikáról.

Gyógyítóként 2016 óta szerepelek az egészségügyi szakdolgozók országos nyilvántartásában.Kiemelt érdeklődési területeim között a civilizációs ártalmak (pl. stressz, hormonegyensúly, elhízás és ülőmunka káros hatásai), a daganatos megbetegedések és a pozitív testkép, testkapcsolat szerepelnek.

Seon Yu zsebkönyv

Vásárold meg most a Seon Yu zsebkönyvet mindössze 1.800,- Ft-ért (szállítási költséggel együtt)!

Testpozitív tér

1145 Budapest, Torontál u. 23-25. (Kapucsengő: 4)

Kapcsolat

Jelentkezz be programjaimra, vagy érdeklődj üzenetben!

2 + 5 =

adatvédelmi tájékoztató  |  vásárlási feltételek